• Начало
  • Новини
  • Развиване на двигателните умения с помощта на магнитни плочки.

Развиване на двигателните умения с помощта на магнитни плочки.

Развиване на двигателните умения с помощта на магнитни плочки.
4 март 2023

Чувате ли хора да споменават термините „фини“ и „общи двигателни умения“ и, че те са важни за развитието на вашето дете? Чудите се как можете да помогнете на собственото си дете да ги развие допълнително у дома?

Нека проучим какво представляват двигателните умения, защо са важни, плюс някои идеи за забавни дейности с магнитни плочки, които можете да използвате с детето си, за да развият тези жизненоважни умения, необходими за бъдещия им живот.

Защо двигателните умения са важни за ранното детско развитие?

Играта е жизненоважна за децата, за да развият своите фини и груби двигателни умения. Чрез игра те са в състояние да практикуват, контролират и координират големи движения на тялото, известни като груби двигателни умения, както и да развиват координацията на своите малки мускулни движения, известни като фини двигателни умения.

Развитието на тези мускули е важно не само за практически житейски задачи, но е необходимо и за писане. Магнитните плочки са чудесни за подпомагане на укрепването на тези мускули. Изграждането на тези мускули насърчава мускулния тонус и издръжливост (необходими в по-късните училищни години, когато от децата се изисква да пишат за по-дълги периоди от време и за специфични цели), както и насърчаване на сръчността. Двигателните умения и моторният контрол започват от раждането на детето и се развиват, докато растат. Те са от съществено значение за тяхната физическа сила и движение и се използват всеки ден и през целия живот.

Двигателните умения ни помагат да се движим и да правим всичко - от ходене и бягане до вдигане, ядене на храната, говорене, пеене и писане. Двигателните умения са разделени на две категории: груби двигателни умения и фини двигателни умения. Овладяването и на двете е жизненоважно за подпомагане на децата през целия им живот. Например трудностите при извършване на ежедневни задачи могат по този начин да повлияят на самочувствието или способността на детето да развие умения за самообслужване и независимост и дори по-късно в живота да повлияе на академичното му представяне.

Развитието на грубите двигателни умения:

Грубите двигателни умения са специфични за по -големите движения на мускулите в тялото като краката, ръцете, главата и торса. Ето защо е важно да практикувате физически дейности като ходене, повдигане, ритане, бягане и хвърляне и т.н., за да развиете допълнително тези умения и да укрепите тези толкова важни мускули. Ето няколко идеи, които да помогнат на вашето дете да развие грубите си двигателни умения с помощта на магнитни
плочки:
Можете  да поставите линии от плочките на пода, за да може детето ви да прескочи, за да стигне до определена цел, или финал.
Дама. Може да „начертаете“ кутийки от магнитни плочки и да ги надпишете с номера, по които детето да скача, точно както известната на всички ни игра на дама.
Цели: Хвърляне и хващане на топки/предмети (например навити чифт чорапи!) с различни размери в кутии, направени от магнитни плочки.
Боулинг на закрито – Просто поставете плочките като кегли в зала за боулинг. Използвайте топка, за да се търкулнете към кеглите и вижте колко можете да съборите!. Можете също така да ги номерирате с помощта на химикал за бяла дъска или да поставите листчета върху тях и да накарате детето си да събере общия брой на числата, обозначени с надписи, които са съборили.

Развитието на грубите двигателни умения също формира основата за развитието на фини двигателни умения и е свързано с осъзнаването на тялото, силата, баланса, реакцията и скоростта.

 

Развитието на фините двигателни умения: Развитието на фините двигателни умения включва работа върху контролирането на малките мускули на ръцете, пръстите, краката, пръстите на краката, устните и езика, заедно с координацията на ръцете с очите. Развитието на мускулите на ръцете, китките, пръстите, краката и пръстите на краката включва действия като натискане, щипане, хващане, задържане или използване на различни хватки (например щипков хват – държане на нещо между предния пръст и палеца). Всички те трябва да бъдат разработени, както беше споменато по-горе, за да могат да пишат. Също така е важно да развиете мускулите в и около устата. Контролирането на езика и устните също се използва, за да се пее и говори. Мускулите на устните, езика и лицето също трябва да се координират заедно и е толкова важно да работите
върху това с детето си.

Развитието на фините двигателни умения също включва зрение, по-специално зрителни двигателни умения, често наричани координация око-ръка. Визуално-моторните умения са необходими за координиране на ръцете, краката и останалата част от тялото с това, което се вижда.

Можете да развиете допълнително тези фини двигателни умения чрез тези предложени дейности с помощта на магнитни плочки:

Сграда: Това може да изглежда доста очевидно, но простото подреждане и изграждане с магнитните плочки насърчава развитието на фината моторика чрез бутащи и дърпащи движения. Предоставяйки възможности за изграждане с тези плочки не само помага за насърчаване на креативността, постоянството, чувството за постижение и подобрената способност за решаване на проблеми, но помага за изграждането на по-силни мускули в ръцете им и подобрява координацията, което помага да се научат да държат молив и оборудване за писане в бъдеще.

Пъзели: Можете също така да накарате детето си да нарисува голяма картина и след това да я нареже и да я залепи на плочките, за да създадете пъзел, който да сглоби отново. Можете също така да използвате подвижни стикери, които да поставите върху плочките, или да рисувате върху плочките с изтриваеми тебеширени маркери, за да създавате пъзели. Виж тук

Вдяване на конци и връзки: Можете да използвате магнитни плочки, или блокчета, който имат дупки, за да осигури възможности за вдяване. Можете да го комбинирате с различни предмети като копчета, мъниста, тестени изделия или зърнени храни с форма на обръчи, които да нанижете на връв. Детето ви ще обича да прави това и не е ли просто страхотно да видите малките им съсредоточени лица, когато се занимават с дейности като тази!!

Опаковани плочки: Можете да опаковате различни плочки във фолио/опаковъчна хартия и след това да накарате детето си да ги разопакова, за да разбере какъв цвят или форма е вътре.

Пеене: Поставете различни изображения на животни на вашите плочки. Изпейте Old Mcdonald заедно и докато вдигате плочка с различните животни. (Това разбира се може да се адаптира за различни песни)

Пинсети или щипки: Осигурете възможности на вашето дете да започне да използва пинсети или щипки за взимане на предмети, първоначално с по-голям размер и след това преминете към по-малки предмети, за да увеличите допълнително развитието на фините двигателни умения на тези мускули. Можете да създадете игра, в която те трябва да вземат предмети и да ги поставят в различни кутийки, които сте направили с помощта на магнитните плочки. Можете да разширите това допълнително, за да ги накарате да сортират предмети в категории, като цвят, като използвате магнитните плочки за създаване на кутийки с различни цветове или по размер чрез създаване на кутийки с различни размери, като използвате също магнитни плочки.

Сега, когато имате страхотни примери за различни игри, които можете да играете с вашия конструктор, обзалагам се, че нямате търпение да започнете да играете!