Какво е магнит?

Какво е магнит?
24 октомври 2021

Магнитът е парче метал или скала, което е в състояние да бута (отблъсква) или дърпа (привлича) други метали. Силата, която причинява това движение на тласкане и изтегляне, се нарича магнетизъм. Подобно на електричеството и гравитацията, магнетизмът е важна (и невидима) природна сила. Едно от многото интересни неща за магнетизма е, че той работи на разстояние, което означава, че магнитът не трябва да докосва метален обект, за да го премести.
Те не могат да преместят всеки материал, който намерим из къщата. Те не са в състояние да дърпат неща като хартия, стъкло или плат. Те могат да преместват само неща, направени от желязо или които съдържат желязо, никел и кобалт. Така че, ако опитате да прикрепите магнит към нещо пластмасово или към дрехите си, това просто няма да работи!
По - голямата част от магнитите, които използваме, са създадени от човека. Има обаче някои естествено срещащи се магнитни скали, наречени Lodestone, които могат да бъдат намерени на повърхността на Земята. Lodestone са парчета специална скала, известна като магнетит, които са били изложени на силно магнитно поле от мълния, ударила земята. Lodestone е намерен в САЩ, Канада, Мексико, Италия, Финландия, Австрия, Румъния и Индия.

Вашите магнити плочки


Ако погледнете вашите плочки, магнитите са малките черни правоъгълници, разположени около ръба на плочките. Докато магнитите, които са безопасно прибрани в слоевете на вашите плочки, са малки правоъгълници, всъщност могат да бъдат направени във всякакви форми и размери. Сигурна съм, че имате други магнити в къщата си – може би на хладилника или таблото за обяви, които съхраняват всичките ви важни съобщения и напомняния.
Магнитите са доста готини неща и са наистина полезни в ежедневието ни. Магнитите се използват, за да се уверим, че вратите на нашите микровълнови печки, хладилници и фризери се затварят плътно. Те също така захранват високоговорителите в стереосистеми, слушалки и телевизори. Магнитите се използват и за съхраняване на данни в компютрите и са важни в сканиращите машини, наречени ЯМР, които лекарите използват, за да гледат вътре в телата на хората. Знаете ли, че над 80% от хладилниците по света са украсени с магнити?

История на магнитите


Магнитите се използват от хората от стотици години. Смята се, че древните гръци са открили магнити. Една енциклопедия, публикувана през 77 г. н. е. (МНОГО отдавна) цитира, че овчар на име Магнес пасе стадото си на планината Ида и забелязал, че пирони на обувките му се вкопчват в скалата в планината – тази скала по-късно е наречена магнетитна руда. По-късно викингите използвали магнити, за да направят компасите, които им позволявали да се движат по вода и да завладяват нови земи. И до днес всеки кораб, плаващ в океаните, използва компас, за да помогне на моряците да определят посоката. Всеки от тези компаси се задвижва от магнит!!

Как работят магнитите?


Магнитите могат да правят всички тези страхотни неща, защото имат поне два магнитни полюса. „Полюс“ е само научна дума за страна, когато говорим за магнити. Единият полюс или страна на магнита се нарича СЕВЕРЕН полюс, а другата страна на магнита се нарича ЮЖЕН полюс.
Ако два магнита бъдат натиснати заедно, те или ще се привличат, или ще се отблъскват в зависимост от това кои полюси са най -близо. Както стълбовете винаги ще се отблъскват един друг. Тоест два северни полюса ще се отблъснат един друг. Два южни полюса също ще се отблъскват.
С магнитите противоположностите винаги ще се привличат. Тоест северният полюс ще привлече южен полюс и обратно. Когато казваме привличане, всъщност имаме предвид, че те ще скочат и ще се придържат един към друг.

Как работят магнитите в плочките?


Магнитите във вашия конструктор работят, използвайки всички тези научни принципи! Така че, ако се опитате да изградите или подредите две плочки заедно, ако едни и същи полюси са един до друг, плочките ще се отблъснат една срещу друга. Това означава, че те няма да залепнат и ще трябва да обърнете една от плочките, така че противоположните полюси да са един до друг. Не можете да разберете само като погледнете плочките или магнитите кой полюс е кой, но със сигурност ще почувствате силите на дърпане и тласкане - това е доста готино!
Може също да сте забелязали, че през повечето време вашите плочки винаги щракат заедно, независимо от тяхната ориентация. Това е така, защото плочките са специално проектирани така, че магнитите от всяка страна на плочката са ориентирани в противоположни посоки. Едната страна на плочките съдържа северния полюс от предната страна, а другата има северния полюс от обратната страна. Редуващият се модел е причината плочките винаги да намират начин да се залепят.

Сега, когато знаете колко страхотни са магнитите и колко важни са в ежедневието ни, обзалагам се, че нямате търпение да започнете да играете!